Wat kun je verwachten van de kraamzorg?

De tijd na je bevalling is een erg leuke, maar ook zeker zware tijd. Je moet nog herstellen van de bevalling en er is een nieuw gezinslid waar je voor moet zorgen. Zeker als je voor het eerst een kindje hebt gekregen kan dit erg spannend zijn en moet je nog veel leren. Het is daarom fijn als je wordt ondersteund door de kraamzorg. Zij kunnen je net wat meer vertrouwen geven in je rol als ouder en ook verzorgen zij de moeder als dit nodig is.

Hoeveel uur kraamzorg krijg ik?

Standaard krijgt een vrouw 49 uur kraamzorg als zij borstvoeding geeft en 45 uur als zij geen borstvoeding geeft. Dit kan echter per situatie verschillen. Er wordt daarom tijdens een intakegesprek bepaald hoeveel uur kraamzorg er wordt geleverd. Misschien heb je wel genoeg aan minder uur of misschien heb je meer uren nodig door bijvoorbeeld een complicatie tijdens de bevalling of omdat je een tweeling hebt gekregen. De kraamzorg wordt helemaal aangepast aan jouw situatie.

Kraamzorg voor moeder & kind

De kraamzorg is er voor zowel het kind als voor de moeder. De verzorg(st)er houdt goed in de gaten of de baby gezond is en of de moeder goed herstelt van de bevalling. Daarnaast helpt de kraamzorg de ouders met het verzorgen van het kind. Vooral bij een eerste kind kan dit erg fijn zijn. Hij of zij legt bijvoorbeeld uit hoe je de baby het beste kunt aankleden en hoe je de baby moet wassen. Ook biedt de kraamzorg ondersteuning bij het geven van borstvoeding, dit kan in het begin namelijk nog lastig zijn.

Kraamzorg aanvragen

Het is belangrijk om te weten dat je kraamzorg zelf aan moet vragen. Dit gebeurt vaak in de derde maand van de zwangerschap. Zo heb je nog genoeg tijd om alles te regelen en kan de juiste kraamzorg worden ingepland. Er zijn veel verschillende instanties waar je kraamzorg aan kunt vragen. Heb je kraamzorg nodig? Isiskraamzorg.nl, CZ en Kraamzorg Liemers Care zijn allemaal voorbeelden van aanbieders van kraamzorg. Door op het internet te zoeken of door het te vragen aan je verloskundige kun je nog een hoop andere aanbieders vinden. Zo vind je altijd kraamzorg die bij je past.